小心 Google 暗中操控你的生活

今早睡醒上網看連登討論區,見到「Google搜尋器search「黃色」出唔到建議字」一帖,自己試過,真係出唔到。

Yahoo! 搜尋器仍和往常一樣能出到相關建議字。

近來 youtube 明目張膽地親共,用「黃標」經濟上打壓異見評論人仕 (注意,是針對人,唔係針對事/言論)。現在搜尋器也暗地出招,難怪兩年前要取消 “Don’t be Evil” 為公司口號。「崩口人忌崩口碗」,對上一次的最佳寫照,是十二年前商務及經濟發展局劉吳惠蘭引用中學時代聽過的 「商界好奸」,慘得罪商界人仕而要改口。普遍員工對公司口號都以為是門面裝飾,商界高層原來對這些口號甚為敏感。

自己用了 google 作為搜尋器也快將二十年,成為生活一部份,使用 gmail 和 Android 系統也有一段長時間,看來是時候要轉變一下減輕對它的依賴。第一步是從瀏覽器把它移到 bookmark bar 不常見的地方,轉用其他搜尋器。不安裝 youtube music ,刻意不看被針對人仕的廣告,少用 gmail。勿以善少而不為,至少在現今政治高壓的氣氛下,心理上會得到丁點安慰。

About 帆
某個第五型人的部落格。

8 Responses to 小心 Google 暗中操控你的生活

  1. 慧瑩 says:

    吓?!連google都屈服親共?我就不嬲都少用chorm,但youtbue就避唔到.至於gmail,都係因為當年一定要用唔知咩至開,我都唔用呢個mailbox.

    • says:

      Youtube 暫時係好難搵到代替品。

      睇嚟佢對你嘅影響唔算大,咁就好。

      變相廿三條打到嚟,此 blog 好快要自我消失了….

      • 慧瑩 says:

        大陸有唔俾港人上載嘅抖音(邊個希罕),我重諗住香港人有youtube就好,點知….睇嚟香港人要自己創造另一個平台.

        :o唔會o卦?

      • says:

        因為抖音唔準用廣東話….

        97 之後,以前一代香港人被溝淡嘞,唔可以用我們那代那種想法代表全部香港人。

        就算香港有平台,都唔會係我地想用嘅平台。

        是認真的。

  2. SU says:

    Google以前都有為重返內地市場而來的「蜻蜓計劃」,雖說終止了,但看來誰都說不準是否仍然心思思,特別是youtube黃標事件。

    • says:

      我傾向悲觀。況且,用了一個搜尋系統多年,是時候 (當其他搜尋器也能匹敵時) 要轉一轉。

  3. Alvin says:

    我主要用Duckduckgo,如果佢嘅結果唔太得先用Google。

    • says:

      通常用 duckduckgo 都搵唔到我要嘅嘢,可能因為要搵的條目多數很本土。就算 set 咗 duckduckgo 做 default right click search engine,好多時都要用番 google search。Bing 就一家要用 edge 才可以收窄搜尋時間,所以都放棄埋。

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

alvin in the room: blog

隔住塊玻璃隔住個都巿的自言自語

"魔鬼"慧瑩暢所欲言天地II

認真時認真,遊戲時遊戲,寫blog時寫blog :P

自製空間(MSB)

某個第五型人的部落格

聽風的歌

Every life is a defense of a particular form.

一個廢青在發牢騷

愛與抑鬱的每天

Winnie's Cup of Coffee

Advertising & Digital Creative | Social Media Blogger | eBook Author | 資深廣告人 | 愛創作、廣告、音樂、韓劇、觀貓 | Welcome to contact me at "mail2wc@yahoo.com" for job invitation. Thank you!

tEre-tErRiTOrY

my words, my territory

Yo Man....

Just another Wordpress.com weblog

找一個推理的地方

linerak 的推理閱讀記錄

別緻 BEE

追求每天生活中一點別緻

%d bloggers like this: